Lya Mara

Lya Mara

Weitere Namen: Aleksandra Gudowiczówna (Geburtsname); Mia Mara (Weiterer Name)
Darstellerin
*01.08.1897 Riga, Russland (heute Lettland); †01.03.1960 Schweiz

Biografie

Lya Mara was born as Aleksandra Gudowiczówna in Riga on August 1 1897. The daughter of a civil servant, she went to catholic boarding school. A successful ballet dancer, she performed in Riga and Warsaw, where she became a member of the state theatre. In 1917, Lya Mara was brought to Berlin by producer and director Friedrich Zelnik, who made popular films perfectly suited for his new star.

The same year, the two married and from 1920 on, they produced films under the moniker Zelnik-Mara Film GmbH. Mara starred in lightweight fare like"Die Ehe der Fürstin Demtdoff" or "Das Mädel vom Picadilly", in which she either played noble ladies or naïve girls from the countryside. From 1924 on, she only made two Zelnik films a year, among them immensely successful operettas like "Die Försterchristel", "An der schönen blauen Donau" and "Das tanzende Wien". At that time, Harry Liedtke and Wilhelm Dieterle were screen partners of Lya Mara, who perfectly embodied the "Viennese Girl" and enjoyed great popularity all over Europe. Her stardom also was the subject of a novel, "Lya. Der Herzensroman einer Kinokönigin", which was published in 100 episodes between 1927 and 1928.

In 1931, "Jeder fragt nach Erika" was to be the last film of Lya Mara, whose career virtually ended with the introduction of sound. Together with Friedrich Zelnik, she relocated to London in 1932. After her husband"s death, all traces of her were lost.

Filmografie

1931 Jeder fragt nach Erika
Darsteller
 
1928/1929 Der rote Kreis
Darsteller
 
1928/1929 Mein Herz ist eine Jazzband
Darsteller
 
1928 Mary Lou
Darsteller
 
1927/1928 Heut' tanzt Mariett
Darsteller
 
1927 Das tanzende Wien. An der schönen blauen Donau. 2. Teil
Darsteller
 
1927 Die Weber
Darsteller
 
1926/1927 Der Zigeunerbaron
Darsteller
 
1926 Die lachende Grille
Darsteller
 
1926 An der schönen blauen Donau
Darsteller
 
1925/1926 Die Försterchristl
Darsteller
 
1925 Frauen, die man oft nicht grüßt
Darsteller
 
1925 Die Kirschenzeit
Darsteller
 
1924/1925 Die Venus vom Montmartre
Darsteller
 
1924 Ein Weihnachtsfilm für Große
Darsteller
 
1924 Auf Befehl der Pompadour
Darsteller
 
1924 Das Mädel von Capri
Darsteller
 
1924 Die Herrin von Monbijou
Darsteller
 
1923 Daisy. Das Abenteuer einer Lady
Darsteller
 
1923 Auferstehung. Katjuscha Maslowa
Darsteller
 
1923 Nelly, die Braut ohne Mann
Darsteller
 
1922 Das Mädel aus der Hölle
Darsteller
 
1922 Die Männer der Sybill
Darsteller
 
1922 Lyda Ssanin
Darsteller
 
1922 Erniedrigte und Beleidigte
Darsteller
 
1922 Die Tochter Napoleons
Darsteller
 
1922 Yvette, die Modeprinzessin
Darsteller
 
1921/1922 Die Geliebte des Königs
Darsteller
 
1921 Das Mädel von Piccadilly. 2. Teil
Darsteller
 
1921 Das Mädel von Piccadilly. 1. Teil
Darsteller
 
1921 Aus den Memoiren einer Filmschauspielerin
Darsteller
 
1921 Die Ehe der Fürstin Demidoff
Darsteller
 
1921 Die Dame mit den Smaragden
Darsteller
 
1921 Trix, der Roman einer Millionärin
Darsteller
 
1921 Tanja, die Frau an der Kette
Darsteller
 
1920/1921 Miss Beryll ... die Laune eines Millionärs
Darsteller
 
1920/1921 Die Geliebte des Grafen Varenne
Darsteller
 
1920 Anna Karenina
Darsteller
 
1920 Kri-Kri, die Herzogin von Tarabac
Darsteller
 
1920 Fasching
Darsteller
 
1920 Die Erlebnisse der berühmten Tänzerin Fanny Elßler
Darsteller
 
1920 Yoshiwara, die Liebesstadt der Japaner
Darsteller
 
1920 Die Prinzessin vom Nil
Darsteller
 
1919/1920 Eine Demimonde-Heirat
Darsteller
 
1919 Manon. Das hohe Lied der Liebe
Darsteller
 
1919 Die kleine Staszewska
Darsteller
 
1919 Die Damen mit den Smaragden
Darsteller
 
1919 Die Erbin des Grafen von Monte Christo
Darsteller
 
1919 Das Haus der Unschuld
Darsteller
 
1919 Das Fest der Rosella
Darsteller
 
1919 Maria Evere
Darsteller
 
1919 Wer unter Euch ohne Sünde ist
Darsteller
 
1918/1919 Charlotte Corday
Darsteller
 
1918 Margarete. Die Geschichte einer Gefallenen
Darsteller
 
1918 Die Serenyi
Darsteller
 
1918 Das Geschlecht der Schelme. 2. Teil
Darsteller
 
1918 Die Nonne und der Harlekin
Darsteller
 
1918 Die Rothenburger
Darsteller
 
1917/1918 Die Rose von Dschiandur
Darsteller
 
1917 Das Geschlecht der Schelme. 1. Teil
Darsteller
 
1917 Halkas Gelöbnis
Darsteller
 
1917 Ballzauber
Darsteller
 
1916/1917 Bestia
Darsteller
 
1916 Studenci
Darsteller
 

Übersicht

Fotogalerie

Alle Fotos (5)

Literatur

KOBV-Suche