Paul Hörbiger

Paul Hörbiger

Darsteller, Regie-Assistenz, Drehbuch, Musik, Produzent
*29.04.1894 Budapest, Ungarn; †05.03.1981 Wien, Österreich

Biography

Born on the 29th of April, 1894 in Budapest, Paul Hörbiger grew up in Vienna and Kärnten. A war volunteer between 1914 and 1918, he later completes his short actor training in Vienna, performing in various theaters, including among others in Prague and Berlin.

In silent film Hörbiger takes on both comedy roles – like for example the servant and chauffeur in Fritz Lang’s "Spione" – as well as those of villainous characters. His film image is subsequently shaped by the sound film comedies and operettas of Geza von Bolvary and Erik Charell, best seen in the warm-hearted Viennese character "Feschak", and most clearly in the figure of the old Weiring in Max Ophüls’ "Liebelei". In 1935, he is involved in the founding of the Allgemeine Film-Aufnahme und Vertriebs GmbH (Algefa) in Berlin.

While his performances cover a rather similar range of roles as that of his prefered partner Hans Moser, Hörbiger’s are less bad-natured. They include such roles as man servants, court councillors, noblemen as well as ballad-singers and singers during wine festivities. He also frequently plays such Austrian greats as Franz Joseph the II., Haydn or Radetzky.

From 1940 to 1944, Hörbiger takes on various theater engagements. In 1945 he is arrested and accused of high treason in Vienna. After the war, he has stage appearances in Zürich, Moscow and New York as well as in West Germany and Israel.

In post-war cinema he at first plays more demanding roles like for instance the character of the intimidated doorman in Carol Reed’s "The Third Man". Yet, soon the old stereotypical roles of the 1930s and 1940s return, now in the form of Viennese swindel films and German Heimat films. In 1969 he receives the Film Band Award for his exceptional and long-standing contribution to German cinema.

Paul Hörbiger dies in Vienna on March 5th, 1981.

Filmography

1977 Peter Alexanders Wiener G'schichten
Cast
 
1974 Eine Stunde mit Paul Hörbiger
Cast
 
1971/1972 Sie nannten ihn Krambambuli
Cast
 
1971 Mordverdacht
Cast
 
1970 Drei Tote reisen nach Wien
Music
 
1969 Der alte Richter
Cast
 
1967 Auf der Pawlatschen
Cast
 
1966 König Ottokars Glück und Ende
Cast
 
1965 Leinen aus Irland
Cast
 
1965 Das ist mein Wien
Cast
 
1965 Ruf der Wälder
Cast
 
1965 Die verhängnisvolle Faschingsnacht
Cast
 
1965 Der Alpenkönig und der Menschenfeind
Cast
 
1964 Happy-End am Attersee
Cast
 
1964 Die große Kür
Cast
 
1964 Die Bekehrung des Ferdys Pistora
Cast
 
1964 Das hab' ich von Papa gelernt
Cast
 
1963/1964 Die ganze Welt ist himmelblau
Cast
 
1963 Im singenden Rößl am Königsee
Cast
 
1963 Der Bauer als Millionär
Cast
 
1963 Ferien vom Ich
Cast
 
1962/1963 Unsere tollen Nichten
Cast
 
1962 Die lustigen Vagabunden
Cast
 
1962 Sing, aber spiel nicht mit mir
Cast
 
1962 ...und ewig knallen die Räuber
Cast
 
1962 Hotel Victoria [1962]
Cast
 
1962 Tanze mit mir in den Morgen
Cast
 
1962 Drei Liebesbriefe aus Tirol
Cast
 
1961 Der Orgelbauer von St. Marien
Cast
 
1961 ...und du, mein Schatz, bleibst hier. Die große heitere Musikparade
Cast
 
1961 Hotel Victoria [1961]
Cast
 
1960 Sabine und die 100 Männer
Cast
 
1960 Kauf Dir einen bunten Luftballon
Cast
 
1959 Heimat - Deine Lieder
Cast
 
1958 Sebastian Kneipp
Cast
 
1958 Hoch klingt der Radetzkymarsch
Cast
 
1958 Hallo, Taxi
Cast
 
1957/1958 Das gab's nur einmal
Participation
 
1957/1958 Heiratskandidaten
Cast
 
1957 Wien, du Stadt meiner Träume
Cast
 
1957 Die Winzerin von Langenlois
Cast
 
1957 Heimweh ... dort wo die Blumen blüh'n
Cast
 
1957 Der schönste Tag meines Lebens
Cast
 
1957 Hoch droben auf dem Berg
Cast
 
1957 Lemke's sel. Witwe
Cast
 
1957 Ober, zahlen!
Cast
 
1957 ...und die Liebe lacht dazu
Cast
 
1957 Grüße aus dem Kamptal
Cast
 
1956 Der schräge Otto
Cast
 
1956 Die Christel von der Post
Cast
 
1956 Lumpazivagabundus
Cast
 
1956 Husarenmanöver
Cast
 
1956 Lügen haben hübsche Beine
Cast
 
1956 Was die Schwalbe sang
Cast
 
1956 Manöverball
Cast
 
1956 Das Donkosakenlied
Cast
 
1955/1956 Ein Herz und eine Seele
Cast
 
1955/1956 Bademeister Spargel
Cast
 
1955/1956 Hilfe - sie liebt mich!
Cast
 
1955 Die Försterbuben
Cast
 
1955 Du mein stilles Tal
Cast
 
1955 Mein Leopold
Cast
 
1955 Sarajevo
Cast
 
1955 Die Deutschmeister
Cast
 
1955 Charley's Tante
Cast
 
1955 Banditen der Autobahn
Cast
 
1955 Der fröhliche Wanderer
Cast
 
1955 Eine Frau genügt nicht?
Cast
 
1954/1955 Ehesanatorium
Cast
 
1954/1955 Die Stadt ist voller Geheimnisse
Cast
 
1954 An der schönen blauen Donau
Cast
 
1954 Baron Tzigane
Cast
 
1954 Mädchenjahre einer Königin
Cast
 
1954 Begegnung in Rom
Cast
 
1954 Bruder Martin
Cast
 
1954 Die schöne Müllerin
Cast
 
1954 Meine Schwester und ich
Cast
 
1954 Der Zigeunerbaron
Cast
 
1954 Schützenliesel
Cast
 
1954 Der treue Husar
Cast
 
1953/1954 Der Raub der Sabinerinnen
Cast
 
1953/1954 Perle von Tokay
Cast
 
1953 Die Privatsekretärin
Cast
 
1953 Das tanzende Herz
Cast
 
1953 Junges Herz voll Liebe
Cast
 
1953 Glück muß man haben
Cast
 
1953 Der Feldherrnhügel
Cast
 
1953 Die Rose von Stambul
Cast
 
1953 Von Liebe reden wir später
Cast
 
1953 Mit 17 beginnt das Leben
Cast
 
1952 Die Fiakermilli
Cast
 
1952 Hannerl
Cast
 
1952 Mikosch rückt ein
Cast
 
1952 Das Land des Lächelns
Cast
 
1952 Man lebt nur einmal
Cast
 
1952 1. April 2000
Cast
 
1952 Mein Herz darfst Du nicht fragen
Cast
 
1952 Ich heiße Niki
Cast
 
1952 Ich hab' mein Herz in Heidelberg verloren
Cast
 
1951/1952 Frühlingsstimmen
Cast
 
1951/1952 Hallo, Dienstmann
Cast, Story
 
1951 Wenn die Abendglocken läuten
Cast
 
1951 Der fidele Bauer
Cast
 
1951 Was das Herz befiehlt
Cast
 
1951 Verklungenes Wien
Cast
 
1951 Die Frauen des Herrn S.
Cast
 
1950/1951 Der alte Sünder
Cast
 
1950 Epilog
Cast
 
1950 Schwarzwaldmädel
Cast
 
1950 Dämonische Liebe
Cast
 
1949 Der Seelenbräu
Cast
 
1949 The Third Man
Cast
 
1949 Die seltsame Geschichte des Brandner Kaspar
Cast
 
1949 Der Bagnosträfling
Cast
 
1949 Eine Nacht im Séparée
Cast
 
1948 Kleine Melodie aus Wien
Cast
 
1947/1948 Der Engel mit der Posaune
Cast
 
1947/1948 Leckerbissen
Participation
 
1947 Der Hofrat Geiger
Cast
 
1944/1950 Glück muß man haben
Cast
 
1943/1944 Die Zaubergeige
Cast
 
1943/1944 Schrammeln
Cast
 
1943 Schwarz auf Weiß
Cast
 
1942/1943 Romantische Brautfahrt
Cast
 
1942/1943 I pagliacci
Cast
 
1942/1943 Lache Bajazzo
Cast
 
1942 Wen die Götter lieben
Cast
 
1942 Die heimliche Gräfin
Cast
 
1941/1942 Die große Liebe
Cast
 
1941/1942 So ein Früchtchen
Cast
 
1941/1942 Brüderlein fein
Cast
 
1941 Sonntagskinder
Producer
 
1941 Wir bitten zum Tanz
Cast
 
1941 Oh, diese Männer
Cast
 
1940 Das Wunschkonzert
Cast, Vocals
 
1940 Der liebe Augustin
Cast
 
1940 Herzensfreud - Herzensleid
Cast
 
1940 Operette
Cast
 
1939/1940 Wiener G'schichten
Cast
 
1939/1940 Falstaff in Wien
Cast
 
1939 Maria Ilona
Cast
 
1939 Kitty und die Weltkonferenz
Cast
 
1939 Ich bin Sebastian Ott
Cast
 
1939 Hochzeitsreise zu dritt
Cast, Producer
 
1939 Der ungetreue Eckehart
Producer
 
1939 Das Glück wohnt nebenan
Producer
 
1939 Opernball
Cast
 
1939 Mutterliebe
Cast
 
1939 Unsterblicher Walzer
Cast
 
1938/1939 Salonwagen E 417
Cast
 
1938/1939 Männer müssen so sein
Cast
 
1938/1939 Drunter und drüber
Cast, Producer
 
1938 Prinzessin Sissy
Cast, Dialogue editor
 
1938 Heimat
Cast
 
1938 Liebelei und Liebe
Cast
 
1938 Der Blaufuchs
Cast
 
1937/1938 Es leuchten die Sterne
Cast
 
1937/1938 Immer, wenn ich glücklich bin
Cast
 
1937/1938 Heiraten - aber wen?
Cast
 
1937 Florentine
Cast
 
1937 Die Austernlilli
Producer
 
1937 Peter im Schnee
Cast, Screenplay
 
1937 Der Scheidungsgrund
Cast
 
1937 Einmal werd' ich Dir gefallen
Cast
 
1937 Die Landstreicher
Cast
 
1937 Lumpacivagabundus
Cast
 
1936 Kinderarzt Dr. Engel
Cast
 
1936 Fiakerlied
Cast, Producer
 
1936 Die Puppenfee
Cast
 
1936 Seine Tochter ist der Peter
Cast, Dialogue editor, Dialogue
 
1936 Drei Mäderl um Schubert
Cast, Producer
 
1936 Schabernack. Wer ist wer
Cast, Producer
 
1935 Liebeslied
Cast
 
1935 Wenn die Musik nicht wär'
Cast
 
1935 Königswalzer
Cast
 
1935 Das Einmaleins der Liebe
Cast
 
1935 Endstation
Cast, Producer
 
1935 E lucean le stelle
Cast
 
1934/1935 Frühjahrsparade. Ein Film aus Österreich-Ungarns Vergangenheit
Cast
 
1934/1935 Frischer Wind aus Kanada
Cast
 
1934 Petersburger Nächte. Walzer an der Newa
Cast
 
1934 Der Herr ohne Wohnung
Cast
 
1934 Besuch am Abend
Cast
 
1934 Ich heirate meine Frau
Cast
 
1934 ... heute Abend bei mir!
Cast
 
1934 Mein Herz ruft nach Dir
Cast
 
1934 Die Abschieds-Symphonie
Cast
 
1934 Die Czardasfürstin
Cast
 
1934 Rosen aus dem Süden
Cast
 
1934 Herz ist Trumpf
Cast
 
1934 Spiel mit dem Feuer
Cast
 
1933/1934 Fräulein Frau
Cast
 
1933 Skandal in Budapest
Cast
 
1933 Pardon, tévedtem
Cast
 
1933 Walzerkrieg
Cast
 
1933 Gruß und Kuß - Veronika
Cast
 
1933 Heimkehr ins Glück
Cast
 
1933 Des jungen Dessauers große Liebe
Cast
 
1932/1933 Ein Lied für Dich
Cast
 
1932/1933 Keinen Tag ohne Dich
Cast
 
1932/1933 Liebelei
Cast
 
1932/1933 Zwei gute Kameraden
Cast
 
1932/1933 Der große Bluff
Cast
 
1932 Die unsichtbare Front
Cast
 
1932 Friederike
Cast
 
1932 Paprika
Cast
 
1932 Scampolo, ein Kind der Straße
Cast
 
1932 Ein blonder Traum
Cast
 
1932 Quick
Cast
 
1932 Ein toller Einfall
Cast
 
1932 Es war einmal ein Walzer
Cast
 
1932 Drei von der Kavallerie
Cast
 
1932 Annemarie, die Braut der Kompagnie
Cast
 
1932 Trenck
Cast
 
1932 Zwei glückliche Tage
Cast
 
1932 Das Geheimnis um Johann Orth
Cast
 
1932 Johann Strauß, K.u.K. Hofballmusikdirektor
Cast
 
1932 Kaiserwalzer
Cast
 
1931/1932 Peter Voß, der Millionendieb
Cast
 
1931/1932 Ein steinreicher Mann
Cast
 
1931/1932 So ein Mädel vergißt man nicht
Cast
 
1931/1932 Lügen auf Rügen
Cast
 
1931 Der Kongreß tanzt
Cast
 
1931 Kabarett-Programm Nr. 4
Cast, Participation
 
1931 Der Stumme von Portici
Cast
 
1931 Der Hellseher. Mein Herz sehnt sich nach Liebe
Cast
 
1931 Der ungetreue Eckehart
Cast
 
1931 Der verjüngte Adolar
Cast
 
1931 Reserve hat Ruh
Cast
 
1931 Sein Scheidungsgrund
Cast
 
1931 Der Zinker
Cast
 
1931 Arm wie eine Kirchenmaus
Cast
 
1931 Kyritz - Pyritz
Cast
 
1930/1931 Walzerparadies
Cast
 
1930/1931 Ihre Hoheit befiehlt
Cast
 
1930/1931 Grock
Cast
 
1930/1931 Die Försterchristl
Cast
 
1930/1931 Die lustigen Weiber von Wien
Cast
 
1930 Drei Tage Mittelarrest
Cast
 
1930 Das alte Lied
Cast
 
1930 Das lockende Ziel
Screenplay
 
1930 Wie werde ich reich und glücklich?
Cast
 
1930 Nur Du
Cast
 
1930 Der Herr auf Bestellung
Cast
 
1929/1930 Zwei Herzen im 3/4 Takt
Cast
 
1929/1930 Der unsterbliche Lump
Cast
 
1929/1930 Ich glaub' nie mehr an eine Frau
Cast
 
1929/1930 Delikatessen
Cast
 
1929 Der Sträfling aus Stambul
Cast
 
1929 Wer wird denn weinen, wenn man auseinander geht
Cast
 
1929 Die Drei um Edith
Cast
 
1929 Das grüne Monokel
Cast
 
1929 Frauen am Abgrund
Cast
 
1928/1929 Möblierte Zimmer. Der sturmfreie Junggeselle
Cast
 
1928/1929 Die Frau, die jeder liebt, bist Du
Cast
 
1928/1929 Ein kleiner Vorschuß auf die Seligkeit
Cast
 
1928/1929 Asphalt
Cast
 
1928 Die tolle Komteß
Cast
 
1928 Das letzte Souper
Cast
 
1928 Ungarische Rhapsodie
Cast
 
1928 Schmutziges Geld
Cast
 
1928 Die Dame mit der Maske
Cast
 
1928 Die Räuberbande
Cast
 
1928 Der fesche Husar
Cast
 
1928 Die große Abenteuerin
Cast
 
1928 Heut' spielt der Strauß (Der Walzerkönig)
Cast
 
1928 Dyckerpotts Erben
Cast
 
1928 G'schichten aus dem Wiener Wald
Cast
 
1928 Die Wochenendbraut
Cast
 
1927/1928 Spione
Cast
 
1927/1928 Sechs Mädchen suchen Nachtquartier
Cast
 
1925/1926 Die Försterchristl
Cast
 

Overview

More at filmportal

Current News

04.05.2009 | 15:31 Uhr

Literature

KOBV-Suche